Fysiotherapie Zwanenburg: Specialist in voorste kruisband revalidatie

Wij willen u zo goed mogelijk voorbereiden op wat u te wachten staat voor en na een operatie.
Hiervoor geven wij alle nodige adviezen en informatie over het proces van begin tot eind.
Wij hebben honderden patiënten gerevalideerd na een voorste kruisband operatie. De patiënten kunnen allemaal stuk voor stuk weer doen wat zij voor de operatie ook al deden. Wij hebben bij Fysiotherapie Zwanenburg alle training en revalidatie mogelijkheden die nodig zijn voor het beste resultaat. Daarnaast maken wij gebruik van de nieuwste en meest effectieve behandeltechnieken en trainingsprincipes. Daarnaast hebben wij een fysiotherapeut die u begeleid in de revalidatie die zelf ook zijn voorste kruisband heeft gescheurd. Een betere ervaringsdeskundige vind u niet.

Wij van Fysiotherapie Zwanenburg vinden het heel belangrijk dat u goed geïnformeerd bent en fysiotherapie krijgt die bij uw persoonlijke situatie past. Een goede voorbereiding is belangrijk om eventuele verkeerde verwachtingen te voorkomen. Hierdoor zal u minder snel ongerust zijn en weet u wat te doen bij eventuele klachten en pijntjes na de operatie.

 

Alle informatie staat op de volgende pagina’s beschreven. Ook wordt de informatie tijdens het eerste consult op de praktijk besproken en dit krijgt u mee naar huis, zodat dit teruggelezen kan worden.

Elke patiënt is anders en heeft een individuele aanpak nodig. Of het nu specifieke oefeningen zijn voor thuis of het 1 op 1 motiveren, wij staan voor persoonlijke aandacht en op maat gemaakte fysiotherapie.

Voor de perfecte revalidatie nemen wij het hele protocol met u door. In dit protocol leest u hoe wij u voorbereiden op de operatie. Wij leggen uit hoe lang de operatie duurt en welke technieken er zijn. Wij laten u zien hoe u met krukken moet lopen. Tot slot laten wij per week zien wat er verwacht kan worden m.b.t fysiotherapie en trainings opbouw, zodat u alles weer kunt doen op uw oude niveau.

Fysiotherapie voordat u geopereerd wordt aan de voorste kruisband:

Voordat u geopereerd wordt aan de voorste kruisband beginnen wij al met fysiotherapie. Dit is de eerste stap naar de revalidatie van uw nog te krijgen nieuwe kruisband. Het is namelijk zo dat hoe beter en sterker u de operatie in gaat, hoe beter u uit de operatie komt en hoe sneller en beter uw knie uiteindelijk hersteld. Wij maken een op maat gemaakt trainings schema, zodat u kracht en stabiliteit van de knie kunt trainen. Wij beginnen namelijk 2-3 maanden van te voren met trainen. Patiënten die ervoor kiezen dit niet te doen, doen gemiddeld 2-3 maanden langer over hun herstel. Het doel van de fysiotherapie ter voorbereiding op de voorste kruisband reconstructie, is dat u zo optimaal mogelijk de operatie in gaat. Dit proces heeft drie doelstellingen die wij uitgebreid met u bespreken tijdens het eerste consult:

 1. U weet wat de operatie inhoudt en hoe het in zijn werk gaat.
 2. U weet hoe u met krukken moet lopen.
 3. U lichaam is optimaal in conditie voor de operatie van de voorste kruisband.

Fysiotherapie bij een voorste kruisband operatie

Het is wetenschappelijk bewezen dat fysiotherapie zeer positief bijdraagt aan een goed herstel na een voorste kruisband operatie. Door onze jarenlange ervaring en kennis durven wij als team Zwanenburg te zeggen dat wij ervoor zorgen dat uw knie weer net zo goed functioneert als voorheen.
Wij leren u wat u voorafgaand aan de operatie moet doen, wat er tijdens de operatie gebeurt en hoe we samen gaan zorgen voor een volledig herstel na de operatie. Wij begeleiden u door het hele proces, zodat u straks weer alles kunt doen zoals u dat voorheen ook deed.

Hoe ziet de operatie van een voorste kruisband er uit?

 

Het is goed om een voorstelling te hebben hoe de operatie eruit ziet. Wanneer u begrijpt en inzichtelijk hebt hoe een voorste kruisband geplaatst wordt kunt u zich beter voorstellen wat dit voor gevolgen kan hebben voor uw revalidatie.

Het ziekenhuis of privé kliniek waar u geopereerd wordt heeft vaak een uitgebreide beschrijving van hoe zij de operatie uitvoeren.
In het onderstaande filmpje kunt u in een animatie zien hoe een voorste kruisband reconstructie in zijn werk gaat

Duur operatie voorste kruisband

De voorste kruisband reconstructie duurt ongeveer 1 tot 1.5 uur wanneer alles volgens plan verloopt. Zelden horen wij dat het langer duurt. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer totdat u weer helemaal bij bent.
Zodra u volledig bij kennis bent, komt er dezelfde dag nog een fysiotherapeut bij u in het ziekenhuis langs en begint direct uw revalidatie traject.

Twee operatie technieken voorste kruisband

Er zijn twee operatie technieken voor de voorste kruisband die gebruikt worden. Bij beide manieren mag u dezelfde dag met krukken naar huis.

 

 • Hamstring graft: Hierbij wordt net zoals in de animatie film beschreven is een stuk van de hamstringpees gestript. Deze pees wordt gebundeld en gebruikt als nieuwe voorste kruisband. Deze techniek komt het meeste voor en wordt het meeste gebruikt. Het voordeel van de techniek is dat de boorgaten kleiner zijn. Dit betekent voor jezelf dat je minder grote wondjes hebt die makkelijker herstellen. Ook hersteld de hamstring pees sneller dan de keuze voor een patellapees. Voor de chirurg betekent dit dat er nog ruimte is voor een eventuele revisie operatie. 
 • Patellapees: Hierbij wordt de pees die van je knieschijf naar je onderbeen loopt gestript. Ook deze wordt gebundeld en dan als nieuwe kruisband gebruikt. Deze pees is ook erg sterk. Tegenwoordig wordt de patellapees vaak gebruikt als revisie operatie. Dit houd in dat de kruisband voor de tweede keer is gescheurd en de hamstring pees is gebruikt als eerste alternatief. De boorgaten van de patellapees zijn groter dus die kunnen dan mooi in de reeds gebruikte boorgaten van de hamstring graft. Het nadeel van de patiënt is dat ze langer een brace dragen en met krukken lopen na eeen patellapees operatie of revisie operatie.

  Hoe ziet het leren lopen met krukken eruit bij fysiotherapie voor voorste kruisband operatie?

   

  Lopen met krukken is de eerste 6 weken na de operatie gewenst. Dit om het geopereerde been goed te laten herstellen van de operatie.
  Wij leren u precies hoe u met krukken moet lopen om de knie voldoende rust te geven en blessures van je handen en schouders te voorkomen. Wij doen dit het liefste al voor de operatie, zodat u rustig kunt oefenen zonder dat verkeerd lopen kwaad kan. Wij laten u zien hoe het lopen met krukken moet en waar je op moet letten. Vervolgens oefenen wij dat met u. U leert om het geopereerde been tegelijk met de krukken naar voren te plaatsen. Op die manier leun je op de krukken en niet volledig op het geopereerde been. Daardoor wordt het been dus ontlast. Vervolgens gaan wij starten met traplopen en leren wij hoe u met behulp van krukken kan zitten en opstaan uit een stoel. Buitenlopen is een stuk lastiger dan binnen. Buiten heb je te maken met ongelijke ondergrond, opstapjes, kuilen, gladde bladeren en hellingen. Weest gerust ook hier helpen wij jou bij, zodat je overal veilig kunt lopen op de krukken zonder de knie over te belasten. De knie moet goed rust krijgen en kunnen hier niet op steunen wanneer dit nodig is.

   

  Hoe zorgen wij bij de fysiotherapie ervoor dat u lichaam zo optimaal mogelijk is voor de voorste kruisband reconstructie?

   

  Minimaal 1 en voor het maximale resultaat 3 maanden voor de operatie beginnen wij met u aan een training om te zorgen dat u zo goed mogelijk de operatie in gaat. Want wat wij weten uit ervaring en uit onderzoek is dat hoe beter getraind u de operatie in gaat, des te beter u er weer uit komt. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je straks sneller hersteld bent en het minder moeite kost om de knie en de spieren eromheen na de operatie weer op te trainen.
  Wij gaan samen met u een oefenschema opstellen die u deels thuis en deels in de sportschool met ons gaat uitvoeren. De oefeningen die wij gaan doen zijn bedoeld om de kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen van de spieren in de knie, bil en bovenbenen te trainen.
  Deze training voeren wij 3 keer per week uit tot één dag voor de operatie. 

  Het herstel van een voorste kruisband reconstructie

  Het herstel na een voorste kruisband reconstructie varieert tussen de 6-12 maanden. Patiënten die graag weer willen voetballen, tenissen, handballen, hockeyen etc zijn ongeveer een jaar onderweg om terug te keren op hun oude sportniveau.
  Patiënten die niet sporten kunnen het in 6-9 maanden doen. De reden dat het herstel van een voorste kruisband reconstructie zo lang duurt heeft te maken met het aanpassingsvermogen van de nieuwe pees, het optrainen van de omliggende spieren en het sportspecifiek trainen. Het aanpassingsvermogen van de nieuwe pees duurt het langst. Het hangt er dus vanaf wat de patiënt wil doen met de knie. Als de patiënt weer een lekker potje wilt voetballen duurt het gemiddeld 9-12 maanden. Als de patiënt alleen wil hardlopen dan is hij/zij in 6 maanden klaar. De hulpvraag van de patiënt is daarom erg belangrijk. Dit geeft ons als fysiotehrapeut een goede indicatie voor de revalidatieduur. Dit bespreken wij allemaal al voor de operatie.

  Fysiotherapie na de voorste kruisband operatie

  Fysiotherapie na een voorste kruisbandreconstructie begint direct na de operatie. Dit doet u eerst in het ziekenhuis of kliniek bij een fysiotherapeut die werkzaam is op de plek waar u geopereerd bent. Zodra u naar huis gaat nemen wij dit proces weer over. Ons eerste doel is om te zorgen dat u zich thuis weer zelfstandig kunt redden. Wij leren u hoe u zichzelf veilig thuis kunt voortbewegen en voor u zelf kunt zorgen. Ook leren wij u thuis oefeningen die zorgen voor bewegelijkheid in de knie. Daarvoor komen wij bij u thuis en hoeft u dus niet naar de praktijk te komen omdat vervoeren nog niet gaat. Zodra u zelfstandig naar de praktijk kunt komen start de volgende fase van fysiotherapie in onze praktijk. De kruisband operatie is een dag opname. U bent dezelfde dag nog thuis. Voor de operatie hebben wij u al leren lopen en traplopen met krukken, na de operatie gaan ze dit ook nog met u doornemen. Zodra dat allemaal goed gaat wordt u naar huis gestuurd en staan wij de volgende dag bij u voor de deur.

  Fysiotherapie protocol voorste kruisband revalidatie

  Hieronder hebben wij ons fysiotherapie protocol voorste kruisband revalidatie beschreven. Dit is een fysiotherapie protocol bij een nieuwe voorste kruisband waarin het hele behandeltraject van fysiotherapie Zwanenburg wordt beschreven.
  Hier ziet u per week wat u kan verwachten en wat wij als fysiotherapeut voor u gaan betekenen. Fysiotherapie Zwanenburg zorgt ervoor dat alle aspecten voorafgaand aan elke stap uitvoerig met u besproken worden, zodat u ten alle tijden weet wat u kan verwachten.

  Let op! Dit is een richtlijn en richtlijnen zijn er om richting te geven. Het kan zijn dat de situatie anders is en er daardoor van de richting afgeweken moet worden. Daarvoor zijn wij er als therapeut om u te ondersteunen bij het proces. Het proces is zeer persoonlijk en het kan dus zijn dat u een week voor of achter loopt. Dit is heel normaal en eerder de regel dan de uitzondering. Wij weten als fysiotherapeuten precies wanneer u klaar bent voor de volgende fase.
  Eventueel afwijken van de richtlijn kunnen wij altijd onderbouwen door onze jarenlange ervaring, klinische expertise en wetenschappelijke kennis.

  Week 1

  • Leefregels en adviezen uitleggen
  • Zorgen dat u thuis de dagelijkse dingen kunt doen en zich kan redden met krukken.
  • Onbelast de knie buigen binnen 0-90 graden op geleide van pijn en zwelling.
  • Isometrisch aanspannen van de bovenbeen musculatuur (quadriceps en de hamstrings)
  • Oefenen met het buigen en strekken van de enkel
  • Mobiliseren van de knieschijf, (voornamelijk naar beneden)
  • Looptraining met 2 krukken, aantippend belasten

  Week 2-4

  • Lopen met 2 krukken opbouwen naar 100% belasten, focussen op symmetrie tijdens het lopen
  • Bewegelijkheid knie:
   • Buigen: 100o
   • Strekken 0o
  • Start oefentherapie middels schema. Deze oefeningen zijn voor het versterken van de heup- en beenspieren zoals bijvoorbeeld: bekkenbrug, strekken van de knie, op de tenen staan
  • Verder met de looptraining, letten op het juist afwikkelen en strekken van het been.
  • Vanaf week 3 beginnen met hometrainer met hoog zadel

  Week 6-12

  • Het volledig buigen van de knie (op geleiden van pijn en zwelling)
  • Volledig strekken van de knie
  • Start lopen zonder krukken, indien voldoende kracht en stabiliteit
  • Start met fietsen met weerstand en start buiten fietsen
  • Zwemen is na 8 weken toe gestaan
  • Start training met basis oefeningen: squat, lunge, step-up
   • Training is gericht op kracht uithoudingsvermogen
   • 10 tot 40 herhalingen op 20-60% van de maximale kracht
   • Start met weinig gewicht en veel herhalingen, daarna gewicht opbouwen met minder herhalingen

  Week 12-19

  • Volledige beweging in de knie
  • Krachttraining gericht op spierkracht
   • 3-5 sets van 8-12 herhalingen op 60-75% van de maximale kracht
   • Beginnen met open keten oefeningen
  • Vanaf week 12-14 starten met joggen
  • Na 16 weken beginnen met rotaties van de knie
  • Start lichte sprongvormen met twee benen vanaf week 16

  Week 19-32

  • Vanaf week 19 beginnen met het trainen van snelheid en explosiefkracht
   • Langzaam inzakken en snel uitstrekken
   • Snelkracht: 3-4 sets met 5-10 herhalingen op 60-70% van de maximale kracht binnen 10 sec
   • Explosieve kracht: 3-4 sets van 5 herhalingen op 30-40% van de maximale kracht binnen 5 sec
  • Verder met sprongvormen, opbouwen naar sprongvormen op 1 been
  • Sport specifieke training vanaf week 25
  • Sport hervatting na overleg met fysiotherapeut

  Fysiotherapie advies na een voorste kruisband operatie om de eerste 6 weken zo goed mogelijk door te komen:

  Fysiotherapie Zwanenburg heeft een aantal adviezen op een rijtje gezet wat kan helpen om de eerste 6 weken zo goed mogelijk door te komen.

  • De eerste 6 weken is het nodig om met krukken te lopen ter ondersteuning i.v.m. het herstel van omliggende weefsels.
  • Het is belangrijk om de eerste 2 maanden geen draaibewegingen te maken met de knie.
  • Niet hurken of op de knieën zitten.
  • Wanneer de knie gaat zwellen kan dit betekenen dat het activiteitenniveau te hoog is. Het is dan verstandig om rustiger aan te doen. Verder kunt u de knie dan koelen met een icepack.
  • 3 dagen na de operatie mag u weer douchen. Wanneer het wondgebied nat is geweest, moet u dit droogdeppen in plaats van droog vegen. Na 10 dagen mag u ook weer in bad, mits de wondjes droog zijn.
  • Draag stevige schoenen, liefst geen slippers/instappers i.v.m. valgevaar.
  • Verwijder losliggende snoeren, vloerkleedjes en andere voorwerpen waarover u zou kunnen struikelen.
  • Niet te lang staan en lopen achter elkaar. Wel is het goed om een paar keer uur een klein stukje te lopen. Bijvoorbeeld naar de wc of om koffie te zetten.
  • De eerste 6 weken mag u niet autorijden. Dit mag pas weer wanneer u zonder krukken kunt lopen.
  • Alcohol en roken hebben een negatieve invloed op het herstelproces.
  • Gezond eten heeft positief effect op het herstelproces. Eet genoeg groentes, noten, zaden, vlees en vis. Deze producten bevatten bouwstoffen die je nodig hebt om jouw knie weer te herstellen.
  • Leg een antislipmat in de douche om vallen te voorkomen.
  • Waarschuw een arts indien de wond erg gaat lekken (vocht of bloed), het wondgebied erg rood, glanzend en gezwollen wordt en u koorts krijgt hoger dan 38,5 graden Celsius. Dit kan wijzen op een infectie.
  • Het kan comfortabel zijn om een kussen in de knieholte te leggen tijdens het slapen.
  • Wanneer u weer kunt werken verschilt per beroep.

  Privé kliniek of ziekehuis operatie?

  Als therapeut heb ik zelf de voorkeur om voor dit soort operaties naar een privé kliniek te gaan. De reden hiervoor is dat de operatie nogal wat nauwkeurigheid vergt. De positie van de nieuwe kruisband bepaald de stabiliteit in de knie. De nauwkeurigheid en precisie van de arts is daarom erg belangrijk. Ervaring speelt hierin een grote rol. Een arts in een privé kliniek doet ongeveer 300 voorste kruisband operaties in een jaar. Een orthopeed in het ziekenhuis veel minder. Die doet ok nog nieuwe knieën en heupen erbij bijvoorbeeld. Zelf hebben wij een paar goede orthopeden in onze kenniskring. Wij verwijzen dan ook vaak hier naartoe, zij werken allen in privé klinieken. Je kan met een verwijzing van de huisarts naar zo’n kliniek. De wachttijden zijn vaak korter en de zorg persoonlijker. Daarnaast als je gezondheid goed is, is er geen reden om in een ziekenhuis geopereerd te worden. Dit wordt vaak gedaan bij mensen met gezondheids risico’s zoals aandoeningen aan het hart of sysyteemziekte waarbij de narcose een grote invloed heeft. Deze patiënten categorie opereren ze alleen in een ziekenhuis omdat er dan zo nodig een Intensive Care aanwezig is.

  Wij van Fysiotherapie Zwanenburg bespreken graag voor je operatie wat de beste optie is voor jou als patiënt om je te laten opereren.

  Voorste kruisband revalidatie ervaring verteld door een van onze patiënten

   

  Voorste kruisband revalidatie duurt lang. De ervaring van voorste kruisband revalidatie verschilt per persoon. Maar wij kunnen over het algemeen zeggen dat iedereen die een nieuwe kruisband heeft blij is dat de knie weer goed functioneert. Dit geld voor 99% van de gevallen. Hoe goed de knie functioneerd varieerd wel heel erg en hangt van veel factoren af. In het meest gunstige geval kun je alles weer en ook weer sporten zoals voetballen, hockeyen, handballen etc.
  Wij hebben in de laatste 10 jaar al honderden patiënten gerevalideerd met een nieuwe kruisband. In grote lijnen zijn de meeste mensen vrijwel gelijk in de snelheid van de revalidatie en het resultaat,  maar je hebt er altijd uitschieters bij. Dit kan positief zijn maar helaas ook negatief.
  Het is goed om te weten dat er mensen zijn die totaal geen verschil voelen met vroeger en alles kunnen en er is een kleine groep die minder goed functioneerd dan voorheen.
  We kunnen hier niet te veel over bespreken want dit verschil in resultaat en ervaringen van mensen hangt af van vele factoren.
  Is uw gezondheid goed wanneer u de operatie in gaat dan is de kans een stuk groter dat het eindresultaat goed word.
  Bent u niet gezond, rookt u, heeft u overgewicht, doet u niet goed uw oefeningen, zit er iets tegen in de operatie of komen er complicaties voor tijdens de revalidatie van de knie, dan zijn dit allemaal factoren die uw resultaat en ervaring negatief zullen beinvloeden.

  Hier leest u een beschrijving van de ervaring van een patiënt van ons. Hij verteld in dit verhaal van het begin tot het eind wat hij heeft gedaan en hoe hij het gehele traject heeft ervaren.

   

  Het moment dat ik mijn voorste kruisband scheurde was niet fijn. Het gebeurde op het voetbalveld en niemand was in de buurt. Ik sprong, landde op een been en voelde een rare knak. Mijn knie was meteen dik en erg pijnlijk. Ik heb het gekoeld en ik ben na een week pas naar Brian gegaan om te kijken wat er aan de hand was. Hij deed een paar testen en was er vrij zeker van dat het mijn kruisband zou zijn. Via de huisarts een mri laten maken en inderdaad, mijn kruisband was stuk.

  Ik heb lang getwijfeld of ik mij wel moest laten opereren op mijn leeftijd (45). Op advies van Brian en de orthopeed heb ik het toch gedaan en achteraf be ik daar ontzettend blij mee geweest. Ik was goed getraind de operatie in gegaan. Ik heb bewust 3 maanden eerst zelf oefeningen gedaan en mij daarna pas laten opereren.

  De eerste 6 weken na de operatie waren erg wisselend. Ik was tenslotte nog nooit geopereerd en wist niet wat me te wachten stond. Ik was erg blij dat ik een fysiotherapeut had die in hetzelfde schuitje heeft gezeten (brian heeft ook zijn kruisband gescheurt). Hij kon mij tot in detail vertellen wat er ging gebeuren en het klopte ook nog. Ik liep keurig na 6 weken zonder krukken en ook de orthopeed was erg te spreken. Brian heeft de eerste weken nadat de hechtingen eruit waren mijn litteken heel veel behandeld en er aandacht aan besteed. Zelf heb ik nog enkele tips gekregen om het met littekencreme ’s avonds ook te behandelen.

  Na die 6 weken begonnen de oefeningen. Tot ongeveer 4 maanden na de operatie maakte ik onwijs goede vooruitgang. Daarna werd het minder. Er is mij meerdere keren verteld dat een revalidatie ups en downs heeft zeker als deze een jaar duurt, maar je bent eigenwijs en denkt: wat andere in een jaar doen kan ik in 7/8 maanden. Na 4 maanden werd mijn knie steeds erg dik en moesten we een stapje terug doen in de revalidatie. De oefeningen werden weer minder zwaar totdat het vocht eruit was en de knie geen reactie meer gaf. Ik dacht dat ik ongeveer 6-8 weken hierdoor achter ging lopen op het protocol. Ook dat viel allemaal erg mee.

  Na 6 maanden kon ik weer volop trainen en werd ik opeens op de loopband gezet: ga maar rennen zei Brian. Ik dacht: rennen? Waar heb je het over? Ik heb al meer dan 9 maanden niet hardgelopen. De eerste paar stappen waren erg onwennig maar tot mijn verbazing ging het met mijn knie ontzettend goed. De periode die er toen aankwam was een erg goede. Ik kreeg heel veel vertrouwen in mijn knie, soms zelfs iets te veel. Ik moest afgeremd worden want ik stond na 8 maanden een balletje te trappen met mijn kinderen. Resultaat: weer een dikke knie.

  Na 9 maanden zijn we begonnen met oefenen op het voetbalveld. Veel loopoefeningen, pass en schieten en rustig de wendbaarheid optrainen. Daarnaast deden we veel sprong oefeningen met gewichten in de sportschool. Ook dit gaf mij meer en meer vertrouwen.

  Na 12 maanden ben ik weer een wedstrijd gaan spelen. Dit ging erg goed. Ik merkte wel dat als ik forse duels had gehad of iets geks deed er altijd een beetje vocht in kwam. Dit verdween na een maand of 2-3. Sindsdien heb ik nooit meer last gehad van mijn knie, geen instabiel gevoel meer en kan ik alles weer doen wat ik wil.

  Ik ben erg blij met mijn behandeltraject en vooral dat ik mijzelf toch heb laten opereren. Ik zou iedereen aanraden dit te doen met de juiste begeleiding!

  Patiënt X

  Dit is een verslag van hoe een traject er kan zien. Het geeft een globaal beeld van hoe het er in de meeste gevallen aan toe gaat. Belangrijk is wel dat iedereen uniek is en daarmee ook het herstel.

  Wilt u na het lezen van dit verslag nog vragen stellen dan kunt u ons whatsappen of mailen naar info@evolutionfysiotherapie.nl

  Translate »