Fysiotherapie Meniscus operatie

Het is wetenschappelijk bewezen dat fysiotherapie zeer positief bijdraagt aan een goed herstel na een meniscus operatie. Door onze jarenlange ervaring en kennis durven wij als team Zwanenburg te zeggen dat wij ervoor zorgen dat uw knie weer net zo goed functioneert als voor de meniscusleasie.
Wij leren u wat u voorafgaand aan de operatie moet doen, wat er tijdens de operatie gebeurt en hoe we samen gaan zorgen voor een volledig herstel na de operatie. Wij begeleiden u door het hele proces, zodat u straks weer alles kunt doen zoals u dat voorheen ook deed. Maar dan zonder pijn!

Fysiotherapie meniscus revalidatie

Om te beginnen met de meniscus revalidatie bij een fysiotherapeut is het goed om te weten wat de orthopeed precies gedaan heeft. Is de meniscus geheel of gedeeltelijk verwijderd ? of is de meniscus gehecht? Dit heeft invloed op de eerste fase.

Na de eerste fase is het belangrijk om met de fysio meniscus oefeningen te doen. Deze oefeningen zijn ter stabilisatie van de knie en om de kracht in het bovenbeen weer terug te laten komen. Deze oefeningen zullen gedaan worden en worden uitgebreid tot de knie weer optimaal functioneert. U gaat na een meniscus operatie 2-3 keer per week naar de fysiotherapeut.

Fase 1: 0-2 wkn

Patient: Loopt met krukken. Het is in deze fase verboden te hurken en te knielen.
Oefeningen: been heffen, bovenbeen aanspannen, rustig doorbewegen in zowel buigen als strekken (niet door de pijngrens).
Fysiotherapeut: fysiotherapie na een operatie van de meniscus knie houd in dat de fysiotherapeut de knieschijf gaat mobiliseren, het aanleren van het looppatroon met krukken en thuisoefeningen.
*Is de meniscus gehecht dan dient men tot de controle afspraak (14 dgn) met krukken te lopen, wanneer de meniscus niet is gehecht is het lopen met krukken afhankelijk van de pijn, vocht en stijfheid van de knie.

Fase 2: 2-6 wkn

Patient: In deze fase moet er worden gezorgd dat het vocht de knie verlaat en dat de knie weer volledige bewegelijkheid krijgt. Hoe meer de patient circuleert hoe beter het is voor zowel het vocht als voor de bewegelijkheid.
Oefeningen: Stabilisatie oefeningen knie, cardiotraining (fietsen + loopband oefeningen), start krachttraining spier uithoudingsvermogen.
Fysiotherapeut: De belangrijkste taak in deze fase is het mobiliseren van de knie om de volledige bewegelijkheid te krijgen. Daarnaast leert de fysiotherapeut hoe er het beste om gegaan kan worden met het vocht

Fase 3: 6-12 wkn

Patient: Deze fase vergt discipline. De patient zal zelf veel moeten trainen om de kracht en stabiliteit in de knie terug te krijgen om terug te keren naar de sport.
Oefeningen: Opvoeren kracht training, opvoeren looptraining
Vanaf week 10: hoptesten, sprongvormen, wenden en keren, sportspecifiek trainen.
Fysiotherapeut: Begeleiden in het trainingsprogramma.

Meniscus operatie herstel

Indien er sprake is van kraakbeen letsel zal er vertraagd herstel plaatsvinden na een meniscus operatie. Afhankelijk van de belastbaarheid van de patiënt zal het bovenstaande schema aangepast moeten worden. Indien de meniscus is gehecht zal het schema ook aangepast worden beide revalidaties zullen iets langer duren dan de gemiddelde 12 weken.

Fysiotherapie voordat u geopereerd wordt aan de Meniscusleasie

Voordat u geopereerd wordt aan de meniscusleasie beginnen wij al met fysiotherapie. Dit is de eerste stap naar de revalidatie van uw herstel na een meniscus operatie. Het is namelijk zo dat hoe beter en sterker u de operatie in gaat, hoe beter u uit de operatie komt en hoe sneller en beter de knie uiteindelijk hersteld. Het doel van de fysiotherapie ter voorbereiding op meniscus operatie is dat u zo optimaal mogelijk de operatie in gaat.

Dit proces heeft drie doelstellingen die wij uitgebreid met u bespreken tijdens het eerste consult:

  1. U weet wat de operatie inhoudt en hoe het in zijn werk gaat.
  2. U weet hoe u met krukken moet lopen.
  3. U lichaam is optimaal op conditie voor de operatie van de nieuwe heup.

Hoe ziet de operatie van Meniscus operatie aan de knie er precies uit?

 

Om te beginnen is het goed om een voorstelling te hebben hoe de meniscus operatie eruit ziet. Wanneer u begrijpt en inzichtelijk hebt hoe een meniscus verwijderd of gehecht wordt kunt u zich beter voorstellen wat dit voor gevolgen kan hebben voor uw revalidatie.

Het ziekenhuis waar u geopereerd wordt heeft vaak een uitgebreide beschrijving van hoe zij de operatie uitvoeren.
In het onderstaande filmpje kunt u in een animatie zien hoe een meniscus operatie aan de knie eruit ziet.

E

In het onderstaande filmpje kunt u in een animatie zien hoe een meniscus wordt gehecht.

Er zijn verschillende delen van de meniscus die kunnen scheuren. Om u een idee te geven hoe een meniscus eruit ziet en hoe deze kan scheuren, hebben wij onderstaand filmpje voor u.

Duur operatie van een Meniscectomie

De duur van een meniscectomie is ongeveer 30 minuten wanneer alles volgens plan verloopt. Zelden horen wij dat het langer duurt. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer totdat u weer helemaal bij bent.
Zodra u volledig bij kennis bent of wanneer de ruggenprik is uitgewerkt, komt er dezelfde dag nog een fysiotherapeut bij u in het ziekenhuis langs en begint direct uw revalidatie traject. De meeste oepraties aan een meniscus zijn dagopnames. U bent dezelfde dag nog thuis!

Hoe ziet het leren lopen met krukken eruit bij fysiotherapie na een Meniscus operatie

 

Lopen met krukken is de eerste weken na de operatie gewenst tot de controle afspraak. Dit om het geopereerde been goed te laten herstellen van de operatie.
Het leren lopen met krukken is niet moeilijk en kunnen wij u bij fysiotherapie Zwanenburg met 10 minuten aanleren. Wij doen dit het liefste al voor de operatie, zodat u rustig kunt oefenen zonder dat verkeerd lopen kwaad kan. Wij laten u zien hoe het lopen met krukken moet en waar je op moet letten. Vervolgens oefenen wij dat met u. U leert om het geopereerde been tegelijk met de krukken naar voren te plaatsen. Op die manier leun je op de krukken en niet volledig op het geopereerde been. Daardoor wordt het been dus ontlast. Vervolgens gaan wij starten met traplopen en leren wij hoe u met behulp van krukken kan zitten en opstaan uit een stoel. Ook zal het buiten lopen met krukken op ongelijke ondergrond, opstapjes en hellingen doorgenomen worden.

In dit filmpje is te zien hoe het lopen met krukken eruit ziet:

Hoe zorgen wij bij de fysiotherapie ervoor dat u lichaam zo optimaal mogelijk is voor de meniscectomie?

 

Voordat de meniscectomie plaatsvind beginnen wij minimaal 1 en voor het maximale resultaat 3 maanden voor de operatie beginnen wij met u aan een training om te zorgen dat u zo goed mogelijk de operatie in gaat. Want wat wij weten uit ervaring en uit onderzoek is dat hoe beter getraind u de operatie in gaat, des te beter u er weer uit komt. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je straks sneller hersteld bent en het minder moeite kost om de knie en de spieren eromheen na de operatie weer op te trainen.
Wij gaan samen met u een oefenschema opstellen die u deels thuis en deels in de sportschool met ons gaat uitvoeren. De oefeningen die wij gaan doen zijn bedoeld om de kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen van de spieren in de knie, bil, buik en onderbenen te trainen.
Deze training voeren wij 3 keer per week uit tot één dag voor de operatie. 

Privé kliniek of ziekenhuis?

Wat is nu het verschil tussen een privé kliniek en het ziekenhuis. Over het algemeen zijn de opnames in privé klinieken korter en sneller. De wachtlijsten zijn minder lang en u heeft sneller een intake bij de orthopeed. Daarnaast zijn de orthopeden in privé klinieken iets gespecialiseerder op het gebied van deze operatie omdat zij er meer doen in het jaar. Waar de ziekenhuisarts 100 meniscus opereert doet een arts in een privé kliniek er 350 in een jaar.

Onze ervaringen met privé klinieken zijn erg goed. Wij hebben al meerdere revalidaties gedaan van onder andere: Annatommie, Bergman clinics en Knee clinic.

De keuze zal altijd bij u als patiënt blijven, mocht u adviezen willen voor een aanbeveling naar een privé kliniek naar keuze? Dan willen wij die graag met u bespreken, dit kan via de telefoon of bij ons op de praktijk.

Leefregels na een meniscus operatie

  • Hieronder zijn enkele leefregels opgenomen voor patiënten die net zijn geopereerd aan de meniscus in de knie. Het is belangrijk dat u deze opvolgt:
  • Verband/pleisters: u mag het drukverband na 3 dagen verwijderen. De pleisters laat u zitten tot aan de eerste controle op de polikliniek, tenzij ze vuil of nat zijn.
  • Douchen: u mag douchen vanaf 7 dagen na de operatie. Let erop dat u de wond niet laat weken. U droogt deppend, niet wrijvend. U mag niet in bad zitten of gaan zwemmen zo lang de hechtingen niet verwijderd zijn. Vervang de natte pleister.
  • Roken: dit wordt afgeraden in verband met de wondgenezing.
  • Sporten/werken: na een menisectomie mag u na 4-6 weken weer sporten. Na een meniscus hersteloperatie mag u pas na 5-6 maanden weer sporten. Wanneer u weer mag werken, overlegt u met de orthopedisch chirurg bij wie u op controle komt.
  • Medicijnen: voor pijnstilling mag u maximaal 4 x 1000 mg paracetamol gebruiken (verdeeld over de dag) en maximaal 3 x 50 mg Diclofenac (verdeeld over de dag).
  • Oefeningen: u heft het gestrekte been op en trekt daarbij goed de voet op. Doe dit 10 x per uur. Het strekken en buigen van de knie mag u vaker doen.

Patiënten ervaring na een meniscus revalidatie

 

Dit is een voorbeeld van een revalidatie na een meniscus operatie. Daarnaast zal er ook een ervaring staan van onze eigen therapeut (Brian) hij is zelf twee keer aan zijn knie geopereerd. De eerste keer voor zijn voorste kruisband en de tweede keer voor de meniscus.

Tijdens het voortraject aan mijn operatie is uitvoerig besproken wat mij te wachten stond. Er is uitgelegd wat wij voor de operatie gaan doen (of wat ik zelf kon doen), wat er tijdens de operatie ging gebeuren en wat mij na de operatie te wachten stond. Ik wilde heel graag weer tennissen, dat werd het hoofddoel van mijn revalidatie. Op aanraden van Brian ben ik naar de bergman kliniek gegaan om mij te laten opereren.

De dag van de operatie was ik best nerveus, ik heb een paar uur van de voren nog ge-appt met Brian omdat ik toch best zenuwachtig was. Hij heeft mij daarin nog een aantal keer gerustgesteld en verteld dat hij de volgende dag langs zou komen. Het moment dat ik wakker werd van de operatie kan ik mij nog goed herinneren. De pijn in mijn knie, het zeurende klikkende gevoel was direct weg. Mijn knij was dit maak ik kon hem nog vrij goed bewegen. Ik ben vrij snel uit bed gekomen en het krukken lopen ging mij goed af (vooraf goed aangeleerd). Ik mocht dezelfde dag nog naar huis. Dat is het fijne van de privé kliniek. De opnames zijn vrij kort, je wordt heel goed verzorgd en je bent zo weer thuis.

De volgende dag stond Brian op de stoep. Hij heeft met mij wat oefeningen gedaan die ik de eerste paar weken thuis kon doen ter versterking van mijn grote spiergroepen. Het kruk lopen en tralopen met de kruk ging vrij goed. Mijn knie was dik en stijf maar ik had weinig pijn. De eerste 4/5 dagen heb ik met twee krukken gelopen, daarna met 1. Mijn knie voelde zo goed dat ik het ging proberen en tot mijn verbazing ging het al.

Na twee weken zijn wij in de praktijk gestart met fysiotherapie. Dat is in het begin voornamelijk zorgen dat de knie bewegelijk wordt in het buigen en strekken. Rustig fietsen(pendelen op de fiets) om te zorgen dat het vocht eruit is, en losmaken want mijn been begon behoorlijk vast te zitten. Ik had een zeurend gevoel aan de buitekant van mijn bovenbeen. Het hoorde erbij want ik was aan het overbelasten omdat ik heel enthousiast veel aan het lopen ben geweest. Hierin moest ik goed leren doseren. De oefeningen die ik de eerste weken deed veranderde. Ze werden iets zwaarder en moeilijker.

Na een week of 6 ben ik weer de sportschool in gegaan onder begleiding deden wij weer fitness oefeningen. Ik had zelf als doel dat ik weer wilde tennissen. Dus daar gingen wij naartoe werken. Ik moest zorgen datn mijn bovenbenen, kuiten, hamstrings en billen weer net zo sterk waren als aan de andere kant. Dat viel niet mee. Als ik teveel deed werd mijn knie soms nog wat dik. Deed ik te weinig dan had ik niet het idee dat ik vooruit ging.

Na 3 maanden hadden we weer een check om te kijken hoe ik verbeterd was in speirkracht. Tot mijn verbazing waren mijn benen bijna gelijk. Dit was een mooi moment om de oefeningen te veranderen. We gingen meer dynamische oefeningen doen die bijna op tennis leken. 4 weken later heb ik mijn eerste bal geslagen op de tennisbaan en de rest is geschiedenis. Nu speel ik weer voluit en heb ik nergens last van of rekening mee te houden. Ik vind het super goed gaan en ben erg blij geweest met de begeleiding.

Patiënt vERSLAG

Ervaring meniscus revalidatie door onze eigen fysiotherapeut

Allereerst zal ik mij even kort voorstellen: ik ben Brian Bottelier en inmiddels 5 jaar werkzaam als fysiotherapeut. Tijdens mijn eigen sportcarriere heb ik helaas ook mijn meniscus gescheurd. Dit gebeurde op een voetbaltraining. Er was niemadn in de buurt en ik verdraaide mijn knie. Ik was toen al werkzaam als fysiotherapeut. Ik wist meteen dat het foute boel was en ben vrij snel via de huisarts in een privé kliniek beland om mij te laten opereren

Ik heb hier vrij veel spoed achter laten zetten omdat ik heel erg belemmert werd in mijn werk. Ik kon niet meer op mijn knieen zitten, niet lang staan, niet hurken, niet rennen en traplopen ging slecht. Niet iedereen heeft zoveel klachten of dezelfde kalchten. Bij mij was het vrij heftig, waarom lezen jullie straks.

Tijdens de operatie had ik een stagiair mee. Zij heeft de OK (operatie) gefilmd, deze duurde slechts 20 minuten. Mochten er interesse zijn ik heb hier een stukje uitgeknipt die jullie kunnen bekijken (link filmpje). Na de operatie vertelde de orthopeed mij dat er weinig over was van de meniscus. De scheur was erg groot, dit verklaarde ook de vele klachten die ik had.

Zelf als fysiotherapeut ben je best eigenwijs als het om je revalidatie gaat. Ik liep na 3 dgn zonder krukken en stond na 4 dgn in de praktijk (niet ideaal, luister dus naar je therapeut!). Welliswaar met stagiair en dikke knie maar toch, het ging wel. Ik werd afgeremd door mijn collega die mij toen begeleide omdat mijn knie niet verminderde in vocht. Ik ben toen 1 dag minder gaan werken. Toen ging het vrij snel. Ik ben goed getraind de OK ingegaan en dat merkte ik daarna. Lopen ging vrij snel heel goed en fietsen ook. Mijn collega heeft de stijfheid eruit gekregen en gezorgd dat mijn knie weer goed bewoog. Met 4 weken was ik weer aan het trainen in de sportschool. Zonder dat ik verder klachten had was ik 10 weken alweer op kracht en had ik de juiste stabiliteit. Het allerbelangrijkste was dat ik sinds mijn operatie geen moment meer de pijn had die ik daarvoor voelde.

Ik noem een revalidatie altijd een achtbaan. Het heeft hoogte punten en diepte punten. Mijn diepte punt is geweest dat ik veel te hard van stapel liep en mijn licham niet de tijd gaf om te herstellen. Elke patiënt krijgt een keer zo’n fase. Ik probeer iedereen daar ook goed op te wijzen dat revalideren ahrd werken is en niet altijd voorbeeldig of volgens de gemiddelde protocollen gaat. Elk lichaam reageert anders en iedereen is uniek!

Brian Bottelier ONZE KNIE SPECIALIST

Translate »