Fysiotherapie bij een nieuwe knie operatie

Inmiddels hebben wij in Fysiotherapie Zwanenburg honderden patiënten met een kunst knie succesvol gerevalideerd. Wij vertellen u alles wat u moet weten betreft het onderwerp fysiotherapie en een nieuwe knie.
Wij beschrijven alle informatie en adviezen die tijdens fysiotherapie bij een nieuwe knie operatie komen kijken. Ook wordt er een behandelprotocol bij een nieuwe knie operatie beschreven, staan er adviezen wat u wel en niet kunt doen de eerste 6 weken en kunt u een ervaring teruglezen van een patiënt die bij ons met fysiotherapie behandeld is na een nieuwe knie operatie.
Wij hebben deze teksten geschreven vanuit de ogen van de fysiotherapeut, uit de ogen van de wetenschap en uit onze ervaring.
De tekst is een richtlijn en het kan zijn dat niet alle informatie voor u toepasselijk is. Daarom bespreken wij alle informatie tijdens onze consulten met u persoonlijk. Wij bespreken samen wat voor u toepasselijk en wenselijk is om zo optimaal mogelijk te revalideren.
Het is daarbij fijn om een plek te hebben waar u alles rustig nog eens kunt nalezen.
Heeft u na het lezen van deze teksten nog vragen? Schrijf deze dan op, zodat wij deze kunnen bespreken tijdens uw consult. Bij dringende vragen kunt u ons altijd whatsappen of mailen.

Fysiotherapie voordat u geopereerd wordt aan een nieuwe knie

Voordat u geopereerd wordt beginnen wij al met fysiotherapie. Dit is de eerste stap naar de revalidatie van uw nog te krijgen nieuwe knie. Het is namelijk zo dat hoe beter en sterker u de operatie in gaat, hoe beter u uit de operatie komt en hoe sneller en beter uw knie uiteindelijk hersteld. Het doel van de fysiotherapie ter voorbereiding op de nieuwe knie, is dat u zo optimaal mogelijk de operatie in gaat. Dit proces heeft drie doelstellingen die wij uitgebreid met u bespreken tijdens het eerste consult:

 

 1. U weet wat de operatie inhoudt en hoe het in zijn werk gaat.
 2. U weet hoe u met krukken moet lopen.
 3. Uw lichaam is optimaal in conditie voor de operatie van de nieuwe knie.

Fysiotherapie bij een nieuwe knie operatie

Met al onze kennis en ervaring in ons team bij Fysiotherapie Zwanenburg zorgen wij ervoor dat u na de operatie weer zo snel mogelijk de oude bent. Wij begeleiden u tijdens het gehele proces van begin tot eind. Dat begint al voor de operatie door u zo goed mogelijk te informeren over hoe de operatie eruit ziet en wat u daarbij nog meer te wachten staat. Na de operatie vangen wij u op en gaan we zo snel mogelijk aan de slag met revalideren. Het revalideren is bij ons op maat toegepaste fysiotherapie, zodat u weer zo snel mogelijk de oude bent met een goed functionerende kunst knie zonder klachten.

Hoe ziet de operatie van een kunst knie er precies uit?

 

Om te beginnen is het goed om een voorstelling te hebben hoe de operatie eruit ziet. Wanneer u begrijpt en inzichtelijk hebt hoe een kunst knie geplaatst wordt kunt u zich beter voorstellen wat dit voor gevolgen kan hebben voor uw revalidatie.

Er kan een halve of een totale knie prothese geplaatst worden. Hieronder staan ze kort beschreven en is bij elk een animatie filmpje om een exact beeld te krijgen van de operatie.

Totale knie prothese

Hierbij worden zowel het kopgedeelte van het dijbeen als het scheenbeen wordt vervangen door een metalen component met daartussen een kunststof lager (vervanging van de meniscus).

Bij het plaatsen wordt de kniepees gedeeltelijk ingesneden om de knieschijf tijdens de operatie te kunnen omklappen. Naderhand wordt deze terug gehecht. De spieren worden tijdens de gehele operatie niet beschadigd. Het versleten oppervlak van de knie, de kruisbanden en de menisci worden verwijderd, waarna de arts de versleten botdelen van het dijbeen en scheenbeen zodanig bewerkt dat de prothese precies past. Om het been soepel te laten scharnieren, krijgen de uiteinden een metalen glijvlak waartussen een kunststofschijf (polyethyleen) geplaatst wordt. Vervolgens wordt de prothese wordt vastgezet met speciaal botcement.

 

E
Halve knie prothese

Hierbij wordt alleen de binnenzijde van de knie vervangen door metalen glijvlakken en een kunststof schijf. In sommige gevallen is de knieschijf ook aangetast dan wordt deze ook vervangen.

Duur operatie van een kunst knie

De operatie duurt ongeveer 1 tot 1.5 uur wanneer alles volgens plan verloopt. Zelden horen wij dat het langer duurt. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer totdat u weer helemaal bij bent.

Levensduur van een kunst knie

Een kunst knie is een vervanging van het kniegewricht, maar kan niet dezelfde belasting aan als een gezonde knie. Uit onderzoeken is geconcludeerd dat de levensduur van een knie prothese gemiddeld 15-20 jaar is afhankelijk van de belasting. Daarbij is het advies is om gemiddeld 1 uur te lopen en 2 uur te fietsen (afhankelijk van de leeftijd). Sporten en zwaar belasten (bijvoorbeeld skiën en hardlopen) wordt afgeraden, omdat de knieprothese daardoor kan gaan loslaten. Wij zijn echter van mening dat met de juiste opbouw van belasting en het versterken van de spieren een nieuwe knie een langere levensduur kan hebben. Als u verwacht de kunst knie langer nodig te hebben dan 15-20 jaar dan is het extra belangrijk om optimaal te revalideren en te onderhouden

Hoe ziet het leren lopen met krukken eruit bij fysiotherapie voor een nieuwe knie operatie

 

 • Lopen met krukken
 • De eerste 4 met twee krukken een 3 punts-gang

 • Na 4 weken nog eens 2 weken met één kruk

 • Traplopen met krukken
 • Houd met één hand de trapleuning vast en neemt in de andere hand de beide krukken
 • Bij trap op lopen wordt als eerste het NIET-geopereerde been op de volgende trede geplaatst, hierna wordt het geopereerde been samen met de kruk erbij geplaatst.
 • Bij trap af lopen wordt als eerste het geopereerde been samen met de kruk één trede lager geplaatst, hierna wordt het NIET-geopereerde been erbij geplaatst

Hoe zorgen wij bij de fysiotherapie ervoor dat u lichaam zo optimaal mogelijk is voor de voorste kruisband reconstructie?

 

Bij ons begint u al tussen de 1 en 3 maanden voor de operatie met het traject. Wij bereiden u voor door u goed te informeren en voor de operatie er zo sterk mogelijk in te gaan. Uit onderzoeken en eigen ervaringen is gebleken dat hoe sterker u de operatie in gaat hoe sneller u revalideert.

Wij stellen voor u een op maat gemaakt oefenschema op om 3 keer per week de kracht, stabiliteit en het uithoudingsvermogen te verbeteren. We trainen alle aspecten die nodig zijn voor het weer zo goed mogelijk kunnen functioneren met uw nieuwe kunst knie. Dit schema bevat ook huiswerkoefeningen die u dus thuis wekelijks moet doen. Dit zorgt voor een zo snel mogelijk goed resultaat.

Het herstel van een nieuwe knie

Het herstel van een kunst knie verschilt per persoon, maar gemiddeld duurt het ongeveer 3 tot 6 maanden. Het herstel hangt af van de gezondheid, het herstel vermogen, de rust die de spieren eromheen krijgen en de kunsten van de chirurg die u geopereerd heeft. De eerste 6 tot 12 weken zijn het zwaarst, maar als u eenmaal de volledige beweeglijkheid weer terug hebt en u weer normaal kunt lopen is het nog enkel een kwestie van blijven trainen om  ervoor te zorgen dat u er in het dagelijks leven geen hinder meer van heeft en dat de prothese zo lang mogelijk mee gaat.

Het herstel verschilt altijd per persoon, maar wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk weer de oude bent. U mag in principe de knie direct na de operatie volledig belasten, maar toch adviseren wij om met krukken te lopen en deze op geleiden van zwelling en pijn af te bouwen.

Fysiotherapie na de nieuwe knie operatie

Een aantal uur na de operatie wanneer u een beetje bent bijgekomen begint de fysiotherapie direct. Dit doet u eerst in het ziekenhuis bij een fysiotherapeut van de plek waar u geopereerd wordt. Zodra u naar huis gaat nemen wij dit proces weer over. Ons eerste doel is om te zorgen dat u zich thuis weer zelfstandig kunt redden. Wij leren u hoe u zichzelf veilig thuis kunt voortbewegen en voor u zelf kunt zorgen. Daarvoor komen wij bij u thuis en hoeft u dus niet naar de praktijk te komen omdat vervoeren nog niet gaat. Zodra u zelfstandig naar de praktijk kunt komen start de volgende fase van fysiotherapie in onze praktijk.

Fysiotherapie in het ziekenhuis na de operatie van uw kunst knie

De fysiotherapeut in het ziekenhuis zorgt ervoor dat u alle basisdingetjes weer kunt, zodat u weer naar huis kunt. Dit betekent dat u:
– In en uit bed moet kunnen komen.

– U leert omdraaien in bed.
– U op een stoel kunt gaan zitten en weer kunt opstaan.
– U kunt lopen met 2 krukken. Dit is gelijk de criteria om naar huis te mogen.

– Als laatste moet u kunnen traplopen met krukken indien dit nodig is thuis.

Zodra u naar huis mag nemen wij de fysiotherapie weer over

Fysiotherapie protocol kunst knie

Hieronder hebben wij ons fysiotherapie protocol kunst knie beschreven. Dit is een fysiotherapie protocol voor een kunst knie waarin het hele behandeltraject van fysiotherapie Zwanenburg wordt beschreven.
Hier ziet u per week wat u kan verwachten en wat wij als fysiotherapeut voor u gaan betekenen. Fysiotherapie Zwanenburg zorgt ervoor dat alle aspecten voorafgaand aan elke stap uitvoerig met u besproken worden, zodat u ten alle tijden weet wat u kan verwachten.

Het gehele herstel proces bestaat uit 4 fases van gemiddeld 3 tot 12 maanden en is afhankelijk van een aantal factoren zoals: lichamelijke conditie, stress, leeftijd, therapie trouwheid en wat u weer met de knie wenst te gaan doen. Het gehele proces kan tussen 3 en 12 maanden duren afhankelijk van de wensen. Wilt u weer kunnen tennissen dan zal er langer getraind moeten worden dan als uw doel niet meer is dan alleen pijnloos mee kunnen wandelen. Tijdens de fysiotherapie behandelingen wordt focus gelegd op de mobiliteit, kracht, stabiliteit en het looppatroon. Er wordt na de operatie de eerste 12 weken 3 keer per week fysiotherapie behandelingen gegeven waarin de focus wordt gelegd op de mobiliteit, kracht, stabiliteit en het looppatroon. Vervolgens kan de intensiteit naar 1 a 2 keer per week en wordt van u verwacht dat u zelf oefeningen blijft doen en adviezen opvolgt om progressie te behouden. In het behandelproces hieronder leest u hier alles over. 

Let op! Dit is een richtlijn en richtlijnen zijn er om richting te geven. Het kan zijn dat de situatie anders is en er daardoor van de richting afgeweken moet worden. Daarvoor zijn wij er als therapeut om u te ondersteunen bij het proces. Het proces is zeer persoonlijk en het kan dus zijn dat u een week voor of achter loopt. Dit is heel normaal en eerder de regel dan de uitzondering. Wij weten als fysiotherapeuten precies wanneer u klaar bent voor de volgende fase.
Eventueel afwijken van de richtlijn kunnen wij altijd onderbouwen door onze jarenlange ervaring, klinische expertise en wetenschappelijke kennis.

Hoofddoel: zonder loophulpmiddel kunnen functioneren in algemeen dagelijks leven.

Fase 1. (0-4 weken)

 • In principe kan de prothese direct na de operatie volledig belast worden. Toch adviseren wij om de eerste 4 weken te lopen met twee krukken. Indien de pijn, zwelling, kracht en coördinatie dit toelaten kan het gebruik van krukken verder afgebouwd worden.

  Deze fase zal in principe  aan huis worden uitgevoerd tot de hechtingen zijn verwijderd. Bij uitzondering kan dit ook op de praktijk:

  • Looptraining met hulpmiddelen (2 krukken)
  • Vermindering van pijn en zwelling eventueel met behulp van cryotherapie thuis (frequentie afhankelijk van klachten, in principe met een ijs pack)
  • Optimaliseren buigen en strekken van de knie en bewegelijkheid de knieschijf om verstijving van de knie te voorkomen. Hierbij ook aandacht voor een goede heupstrekking
  • Starten met half belastende oefeningen in gesloten keten om de spierkracht, stabiliteit en coördinatie op te bouwen.

  Open ketenoefeningen zijn oefeningen waarbij de benen los zijn van de grond, zoals bijvoorbeeld bij een  leg extensie. 

  Gesloten ketenoefeningen zijn oefeningen waarbij je tegen een vaste ondergrond kracht zet. Bijvoorbeeld squat of een leg press.

  • Fietsen op hometrainer zonder weerstand wanneer de mobiliteit dit toelaat

   

  Criteria overgang naar fase 2:

  • Geen overmatige pijn in de knie
  • Minimale zwelling
  • Goed wondheling
  • Kunnen belasten met correct looppatroon met loophulpmiddel
  • Buiging knie 90 graden en volledige strekking

Fase 2. (4 - 6 weken)

 • Optimaliseren mobiliteit, spierkracht en stabiliteit
 • Verbeteren looppatroon: hulpmiddelen mogen worden afgebouwd indien looppatroon goed is
 • Oefentherapie uitbreiden met belaste oefeningen (statisch en dynamisch in gesloten keten)
 • Continueren stabiliteit en coördinatie oefeningen belast
 • Krachtoefeningen heup- en rompspieren
 • Optimaliseren spierlengte bovenbeenspieren en kuiten
 • Fietsen op hometrainer zonder weerstand indien de mobiliteit dit toe laat

Criteria overgang naar fase 3:

 • Buiging knie 100 graden en strekking volledig
 • Correct looppatroon zonder krukken met actieve voetafwikkeling
 • Voldoende stabiliteit (kunnen staan op 1 been voor minimaal 30 sec)
 • Geen reactieve zwelling na belasting

Fase 3 (6 - 12 weken)

  • Streven naar volledige bewegelijkheid van de knie die er voor de operatie ook was
  • Uitbreiden oefentherapie in gesloten en open keten
  • Stabiliteitsoefeningen uitbreiden naar meer dynamisch
  • Loop- en uitstapvormen in diverse richtingen.
  • ADL en/of arbeidsgerichte training.
  • Buiten fietsen en autorijden (arts bepaalt) na 6 weken, mits voldoende kracht en stabiliteit aanwezig zijn.

  Criteria overgang naar fase 4:

  • Voldoende statische en dynamische stabiliteit.

Fase 4. (3 – 12 maanden)

  • Zo nodig oefenprogramma bijstellen en/of uitbreiden (leren zelfstandig te trainen)
  • Adviezen ten aanzien van sport of arbeid meegeven.
  • Wandelen, zwemmen, golfen en fietsen kunnen veilig hervat worden.
  • Basketbal, voetbal en dergelijke sporten worden afgeraden
  • Streef naar werkhervatting binnen 3 maanden na operatie
  • Behandeling afronden wanneer mobiliteit, kracht en coördinatie in goede mate aanwezig zijn en de patiënt zijn of haar hulpvraag/hoofddoel heeft bereikt.

   

  Bij de volgende symptomen is er sprake van een afwijkend beloop:

  • Na 6 weken een strekking beperking van 10 graden
  • Na 6 weken niet verder kunnen buigen dan 90 graden
  • Vervelende pijn nog aanwezig
  • Onvermogen tot of moeite met belasten
  • Nabloedingen
  • Infectie
  • Verdenking van trombose (bloedprop):
  • Symptomen zijn zeurende pijn met roodheid of blauwkleuring van de huid en een gevoel van spanning en zwelling. Een trombose kan op treden in de lies, het dijbeen, de knieholte, de kuit of voetzool.

Fysiotherapie advies bij een nieuwe knie om de eerste 6 weken zo goed mogelijk door te komen:

Fysiotherapie Zwanenburg heeft een aantal adviezen op een rijtje gezet wat kan helpen om de eerste 6 weken zo goed mogelijk door te komen.

Wij raden u aan om de volgende attributen alvast voor de operatie in huis te halen:

 • Ruime schoenen waar u makkelijk in en uit kan stappen met lange schoenlepel
 • Handy (grijper aan lange stok)
 • Krukken / looprek / rollator
 • Adviezen en leefregels voor de eerste 6 weken na een kunst knie operatie

  • U mag na de operatie direct op het been staan met gebruik van een loophulpmiddel.
  • Langdurig staan of lopen te vermijden
  • Blijf korte stukjes lopen binnen huis. 5 tot 10 keer per uur
  • Schoen dragen op een gladde vloer
  • Loshangende snoeren, vloerkleedjes en anderen voorwerpen waarover je kunt struikelen te verwijderen
  • U mag de eerste 6 weken niet auto rijden i.v.m. niet verzekerd zijn doordat uw been nog niet goed te vertrouwen
  • Doe stevige schoenen aan, liefst geen slippers/instappers
  • Alcohol en roken hebben een negatieve invloed op het herstelproces
  • Leg in de douche een antislip mat
  • Wees voorzichtig met infecties (bacterieel) die kunnen op de prothese gaan zitten met alle gevolgen van dien.
  • Fietsen buiten vaak pas na 10 weken.
  • De knie kan tot 3 maanden pijn geven met een strakke band gevoel. Gebruik hiervoor de voorgeschreven pijn medicatie. Pijn is vaak een aanwijzing dat u teveel doet!
  • De knie kan tot 6 maanden reageren met zwelling en warmte
  • Om trombose (stolsol in een bloedvat) te voorkomen maakt u de mee gekregen trombosespuitjes kuur helemaal af
  • Minimaal 3 keer per dag 10 tot 15 min koelen met een coldpack en iets van een theedoek er tussen
  • Voor het beter laten afdrijven van het vocht in de knie, leg de knie wat hoger dan de heup als u rust
  • Niet langer dan 30 min met de benen naar beneden zitten. Dit kan meer zwelling en druk geven
  • Probeer de knie zoveel mogelijk te strekken en daarbij de bovenbeen spieren aan te spannen
  • Porbeer de knie zo snel mogelijk meer dan 90 graden te kunnen buigen ivm voorkomen stijf worden van het bindweefsel en kapsel
  • Plaats geen handdoek of rol in de knieholte en slaap bij voorkeur op de rug
  • Waarschuw een arts indien de wond erg gaat lekken, de wondgebied erg rood, glanzend en gezwollen wordt en u koorts krijgt hoger dan 38,5 graden Celsius
  • Bij de tandarts/ mondhygiëniste altijd aangeven dat u een prothese hebt ivm toedienen antibiotica.
  • Alcohol en roken hebben een negatieve invloed op het herstelproces
  • De eerste twee weken niet in bad ivm verweking van het litteken, onder de douche mag wel. Leg een anti-slip mat in de douche

   

Fysio bij een nieuwe knie, welke vaardigheden ga je oefenen?

Basisvaardigheden voorafgaand aan de operatie

 • Lopen met krukken
 • De eerste 4 met twee krukken een 3 punts-gang

 • Na 4 weken nog eens 2 weken met één kruk

 • Traplopen met krukken
 • Houd met één hand de trapleuning vast en neemt in de andere hand de beide krukken
 • Bij trap op lopen wordt als eerste het NIET-geopereerde been op de volgende trede geplaatst, hierna wordt het geopereerde been samen met de kruk erbij geplaatst.
 • Bij trap af lopen wordt als eerste het geopereerde been samen met de kruk één trede lager geplaatst, hierna wordt het NIET-geopereerde been erbij geplaatst

 • Opstaan uit de stoel en op staan uit bed
 • Complexe handeling die wordt uitgelegd en geoefend met fysiotherapeut

Nieuwe knie ervaringen verteld door een van onze patiënten

 

Wij hebben bij Fysiotherapie Zwanenburg de afgelopen 10 jaar ongeveer 350 mensen met een nieuwe knie gerevalideerd. Van al deze mensen met een kunst knie hebben wij 99%  volledig hersteld.

Het eindresultaat hangt af van meerdere factoren die invloed hebben op het herstel. Bent u niet gezond, rookt u, heeft u overgewicht, doet u niet goed uw oefeningen, zit er iets tegen in de operatie en/of komen er complicaties bij de nieuwe knie zijn dit allemaal factoren die uw resultaat en ervaring negatief zullen beïnvloeden. Wij zullen er wel altijd alles aan doen om u zo goed mogelijk te informeren, herstellen en begeleiden tijdens het gehele proces van begin tot eind, waardoor uw kans op een goed herstel het grootst is.

 

Hier leest u een ervaring van een patiënt van ons met een kunst knie die versteld hoe haar ervaring was tijdens dit gehele traject.

Mijn naam is Joke en ik heb knie arthrose in mijn linker knie. Ik ben hiervoor al langere tijd onder behandeling bij de fysiotherapie, waarmee ik de operatie 2 jaar mee heb kunnen uitstellen. Helaas namen de klachten toch weer toe en is er besloten om een totale knie prothese te plaatsen.

Door mijn fysiotherapeut bij Fysiotherapie Zwanenburg ben al ver voor de operatie goed ingelicht over hoe de operatie eruit ziet en wat mij daarna te wachten staat.

De operatie is geslaagd en ik mocht de volgende dag naar huis toe. De fysio had mij voor de operatie het kruk lopen al aan geleerd dus dat ging meteen goed, waardoor ik vrij snel de volgende dag naar huis mocht. 

 

De eerste dagen had ik een behoorlijk gezwollen knie die wisselend kloppende pijn gaf. Gelukkig was het met de pijnmedicatie van het ziekenhuis te doen om de eerste week door te komen daarmee. De eerste dag thuis kwam de fysio aan huis en moest ik al wat rustige buigingen en strekkingen maken en hebben we al snel geoefend om erop te gaan staan en daarmee vertrouwen te krijgen in mijn nieuwe knie.

 

De eerste weken hebben we vooral veel op de gefocust op de beweeglijkheid, oefeningen zoals kleine squats en het afbouwen van de krukken. Daarnaast vooral het loshouden van de spieren rond mijn knie. Het verbaasde mij hoe snel deze stijf werden, maar door het losmaken heb ik daar weinig problemen mee gehad.

Toen de zwelling volledig weg was en ik mijn knie ver genoeg kon buigen en strekken zijn we meer focus gaan leggen op verbeteren van de  kracht en stabiliteit van mijn beide knieën, want mijn andere knie was ook niet stabiel. We hebben 3 keer per week getraind om het gewenste resultaat snel te halen. Het was fijn om 1 op 1 te trainen en dat alles goed bij gehouden werd. Alle oefeningen zijn op maat voor mij en worden goed uitgelegd en de opbouw en vooral de variatie daarin was top. De gewichten en herhalingen worden allemaal bij gehouden en ik zag mijzelf steeds sterker worden.  Ik heb mij geen moment zorgen gemaakt dankzij de goede begeleiding.

 

Na ongeveer 12 weken trainen was ik zo onwijs blij dat ik weer pijnvrij lange stukken kon wandelen met mijn man. Ik heb nu nooit meer pijn in mij knie en heb nul spijt van de operatie. Ik ben zeer tevreden met resultaat en zou iedereen aanraden bij Fysiotherapie Zwanenburg te revalideren.

Patiënt VERSLAG

Dit is een verslag van hoe een traject er kan zien. Het geeft een globaal beeld van hoe het er in de meeste gevallen aan toe gaat. Belangrijk is wel dat iedereen uniek is en daarmee ook het herstel.

Wilt u na het lezen van dit verslag nog vragen stellen dan kunt u ons whatsappen of mailen naar info@evolutionfysiotherapie.nl

Translate »