Fysiotherapie Zwanenburg: Specialist in revalidatie na heup en knie operatie

Wij willen u zo goed mogelijk voorbereiden op wat u te wachten staat voor en na een operatie.
Hiervoor geven wij alle nodige adviezen en informatie over het proces van begin tot eind.
Onderin deze pagina kunt u klikken op de operatie die bij u van toepassing is.

Wij van Evolution fysiotherapie vinden het heel belangrijk dat u goed geïnformeerd bent en fysiotherapie krijgt die bij uw persoonlijke situatie past. Een goede voorbereiding is belangrijk om eventuele verkeerde verwachtingen te voorkomen. Hierdoor zal u minder snel ongerust zijn en weet u wat te doen bij eventuele klachten en pijntjes na de operatie.

Alle informatie staat op de volgende pagina’s beschreven. Ook wordt de informatie tijdens het eerste consult op de praktijk besproken en dit krijgt u mee naar huis, zodat dit teruggelezen kan worden.

Elke patiënt is anders en heeft een individuele aanpak nodig. Of het nu specifieke oefeningen zijn voor thuis of het 1 op 1 motiveren, wij staan voor persoonlijke aandacht en op maat gemaakte fysiotherapie.

Fysiotherapie bij nieuwe heup operatie

Inmiddels hebben wij in Fysiotherapie Zwanenburg honderden patiënten met een nieuwe heup succesvol gerevalideerd. Wij vertellen u alles wat u moet weten betreft het onderwerp fysiotherapie en een nieuwe heup.
Wij beschrijven alle informatie en adviezen die tijdens fysiotherapie bij een nieuwe heup operatie komen kijken. Ook wordt er een behandelprotocol bij een nieuwe heup operatie beschreven, staan er adviezen wat u wel en niet kunt doen de eerste 6 weken en kunt u een ervaring teruglezen van een patiënt die bij ons met fysiotherapie behandeld is na een nieuwe heup operatie.
Wij hebben deze teksten geschreven vanuit de ogen van de fysiotherapeut, uit de ogen van de wetenschap en uit onze ervaring.
De tekst is een richtlijn en het kan zijn dat niet alle informatie voor u toepasselijk is. Daarom bespreken wij alle informatie tijdens onze consulten met u persoonlijk. Wij bespreken samen wat voor u toepasselijk en wenselijk is om zo optimaal mogelijk te revalideren.
Het is daarbij fijn om een plek te hebben waar u alles rustig nog eens kunt nalezen.
Heeft u na het lezen van deze teksten nog vragen? Schrijf deze dan op, zodat wij deze kunnen bespreken tijdens uw consult. Bij dringende vragen kunt u ons altijd whatsappen of mailen.

Fysiotherapie voordat u geopereerd wordt aan een nieuwe heup

Voordat u geopereerd wordt beginnen wij al met fysiotherapie. Dit is de eerste stap naar de revalidatie van uw nog te krijgen nieuwe heup. Het is namelijk zo dat hoe beter en sterker u de operatie in gaat, hoe beter u uit de operatie komt en hoe sneller en beter uw heup uiteindelijk hersteld. Het doel van de fysiotherapie ter voorbereiding op de nieuwe heup, is dat u zo optimaal mogelijk de operatie in gaat. Dit proces heeft drie doelstellingen die wij uitgebreid met u bespreken tijdens het eerste consult:

 1. U weet wat de operatie inhoudt en hoe het in zijn werk gaat.
 2. U weet hoe u met krukken moet lopen.
 3. U lichaam is optimaal in conditie voor de operatie van de nieuwe heup.

Fysiotherapie bij een nieuwe heup operatie

Het is wetenschappelijk bewezen dat fysiotherapie zeer positief bijdraagt aan een goed herstel na een nieuwe heup operatie. Door onze jarenlange ervaring en kennis durven wij als team Zwanenburg te zeggen dat wij ervoor zorgen dat uw nieuwe heup weer net zo goed functioneert als voorheen.
Wij leren u wat u voorafgaand aan de operatie moet doen, wat er tijdens de operatie gebeurt en hoe we samen gaan zorgen voor een volledig herstel na de operatie. Wij begeleiden u door het hele proces, zodat u straks weer alles kunt doen zoals u dat voorheen ook deed. Maar dan zonder pijn!

Hoe ziet de operatie van een nieuwe heup er precies uit?

 

Om te beginnen is het goed om een voorstelling te hebben hoe de operatie eruit ziet. Wanneer u begrijpt en inzichtelijk hebt hoe een nieuwe heup geplaatst wordt kunt u zich beter voorstellen wat dit voor gevolgen kan hebben voor uw revalidatie.

Het ziekenhuis waar u geopereerd wordt heeft vaak een uitgebreide beschrijving van hoe zij de operatie uitvoeren.
In het onderstaande filmpje kunt u in een animatie zien hoe een nieuwe heup geplaatst wordt.

Duur operatie van een nieuwe heup

De operatie duurt ongeveer 1 tot 1.5 uur wanneer alles volgens plan verloopt. Zelden horen wij dat het langer duurt. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer totdat u weer helemaal bij bent.
Zodra u volledig bij kennis bent, komt er dezelfde dag nog een fysiotherapeut bij u in het ziekenhuis langs en begint direct uw revalidatie traject.

Twee manieren van vastzetten van de heupprothese:
 • Gecementeerd: de heupkop wordt verwijderd en eventuele resten kraakbeen worden uit de kom gefreesd. In de uitgefreesde kom wordt een kom van kunststof geplaatst en de versleten heupkop wordt vervangen door een metalen kop welke met een steel in het bovenbeen wordt geplaatst. Zowel de kom als de steel worden met botcement aan het bot verankerd.
 • Ongecementeerd: Hierbij worden de kom en kop met steel niet vast gezet met botcement, maar worden deze zo vast mogelijk in het bot geklemd.

Het verschil tussen de twee manieren is de kans dat de prothese los komt van het bot. Het is daarom belangrijk om te weten welke van de twee operatie manieren word toegepast.

Hoe ziet het leren lopen met krukken eruit bij fysiotherapie voor een nieuwe heup operatie

 

Lopen met krukken is de eerste 6 weken na de operatie gewenst. Dit om het geopereerde been goed te laten herstellen van de operatie.
Het leren lopen met krukken is niet moeilijk en kunnen wij u bij fysiotherapie Zwanenburg met 10 minuten aanleren. Wij doen dit het liefste al voor de operatie, zodat u rustig kunt oefenen zonder dat verkeerd lopen kwaad kan. Wij laten u zien hoe het lopen met krukken moet en waar je op moet letten. Vervolgens oefenen wij dat met u. U leert om het geopereerde been tegelijk met de krukken naar voren te plaatsen. Op die manier leun je op de krukken en niet volledig op het geopereerde been. Daardoor wordt het been dus ontlast. Vervolgens gaan wij starten met traplopen en leren wij hoe u met behulp van krukken kan zitten en opstaan uit een stoel. Ook zal het buiten lopen met krukken op ongelijke ondergrond, opstapjes en hellingen doorgenomen worden.

In dit filmpje is te zien hoe het lopen met krukken eruit ziet:

Hoe zorgen wij bij de fysiotherapie ervoor dat u lichaam zo optimaal mogelijk is voor de nieuwe heup operatie?

 

Minimaal 1 en voor het maximale resultaat 3 maanden voor de operatie beginnen wij met u aan een training om te zorgen dat u zo goed mogelijk de operatie in gaat. Want wat wij weten uit ervaring en uit onderzoek is dat hoe beter getraind u de operatie in gaat, des te beter u er weer uit komt. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je straks sneller hersteld bent en het minder moeite kost om de heup en de spieren eromheen na de operatie weer op te trainen.
Wij gaan samen met u een oefenschema opstellen die u deels thuis en deels in de sportschool met ons gaat uitvoeren. De oefeningen die wij gaan doen zijn bedoeld om de kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen van de spieren in de heup, bil, buik en bovenbenen te trainen.
Deze training voeren wij 3 keer per week uit tot één dag voor de operatie. 

Het herstel van een nieuwe heup

In het filmpje ziet u op 1.16 minuut dat de spieren worden doorgesneden om ruimte te maken om de oude heup te verwijderen en de nieuwe heup te plaatsen. De spieren hebben 1 tot 3 maanden nodig om volledig te herstellen van deze ingreep. Het verschilt veel per persoon hoe snel het volledige herstel is. Dit hangt af van de gezondheid, het herstel vermogen, de rust die de spier krijgt en de kunsten van de chirurg die u geopereerd heeft. Nadat de spieren zijn doorgesneden wordt het kapsel wat om het gewricht heen zit flink opgerekt en doorgesneden om ruimte te maken, zodat de oude heup eruit kan en de nieuwe heup erin kan. Ook dit weefsel moet herstellen en dit duurt helaas langer dan de spier. Dat komt doordat het kapsel minder goed door bloed is. Het herstel van het kapsel duurt gemiddeld tussen de 3-6 maanden. Doordat de spieren en het kapsel zijn doorgehaald functioneren deze nog niet meteen naar behoren. Het grootste gedeelte van de revalidatie bent u dan ook bezig om deze spieren en banden te laten herstellen. De banden en spieren hebben als functie de kop van de heup in de kom te houden. Deze taak voeren de spieren en de banden de eerste 6 weken nog niet goed uit omdat zij dus beschadigd zijn. Er is daarom een kans dat de kop niet goed in de kom blijft zitten en uit de kom gaat (luxatie). Er is één beweging waarbij dat kan gebeuren en daarom moeten wij de eerste 6 weken voorzichtig doen. Met welke beweging u voorzichtig mee moet doen hangt af of er vanaf de voorkant of de achterkant geopereerd is. Hoe verder u hersteld bent, hoe minder snel de heup uit de kom kan. Zo is de kans bij 4 weken nog maar heel klein en gebeurt dit in principe al niet meer. Bij ons in de praktijk is nog nooit een heup uit de kom gegaan met een revalidatie. Wij zorgen er voor dat dit niet kan gebeuren bij onze patiënten. Welke beweging mag ik niet maken bij een nieuwe heup? De beweging die je niet mag maken ligt aan of u van voren of van achter bent geopereerd. Dit zijn de algemene restricties van week 1 t/m 6: U mag de volgende bewegingen NIET maken i.v.m. het uit de kom kunnen schieten van de heup doordat het kapsel en de spier nog niet zijn hersteld • Achterste benadering  heup niet verder buigen dan 90° en het been niet naar binnen draaien (benen over elkaar) • Voorste benadering  het been naar buiten draaien en ver naar achteren bewegen.

Fysiotherapie na de nieuwe heup operatie

Een aantal uur na de operatie wanneer u een beetje bent bijgekomen begint de fysiotherapie al weer direct. Dit doet u eerst in het ziekenhuis bij een fysiotherapeut van de plek waar u geopereerd word. Zodra u naar huis gaat nemen wij dit proces weer over. Ons eerste doel is om te zorgen dat u zich thuis weer zelfstandig kunt redden. Wij leren u hoe u zichzelf veilig thuis kunt voortbewegen en voor u zelf kunt zorgen. Daarvoor komen wij bij u thuis en hoeft u dus niet naar de praktijk te komen omdat vervoeren nog niet gaat. Zodra u zelfstandig naar de praktijk kunt komen start de volgende fase van fysiotherapie in onze praktijk.

Fysiotherapie in het ziekenhuis na de operatie van uw nieuwe heup

De fysiotherapeut in het ziekenhuis zorgt ervoor dat u alle basisdingetjes weer kunt, zodat u weer naar huis kunt. Dit betekent dat u:
– In en uit bed moet kunnen komen.
– U leert omdraaien in bed.
– U op een stoel kunt gaan zitten en weer kunt opstaan.
– U kunt lopen met 2 krukken
– Als laatste moet u kunnen traplopen. Dit is gelijk de criteria om naar huis te mogen.
Het klinkt misschien eng dat u de eerste dag meteen moet traplopen, maar vertrouw ons erop dat dit al kan!
Zodra u naar huis mag nemen wij de fysiotherapie weer over.

Fysiotherapie protocol nieuwe heup

Hieronder hebben wij ons fysiotherapie protocol nieuwe heup beschreven. Dit is een fysiotherapie protocol bij een nieuwe heup waarin het hele behandeltraject van fysiotherapie Zwanenburg wordt beschreven.
Hier ziet u per week wat u kan verwachten en wat wij als fysiotherapeut voor u gaan betekenen. Fysiotherapie Zwanenburg zorgt ervoor dat alle aspecten voorafgaand aan elke stap uitvoerig met u besproken worden, zodat u ten alle tijden weet wat u kan verwachten.

Let op! Dit is een richtlijn en richtlijnen zijn er om richting te geven. Het kan zijn dat de situatie anders is en er daardoor van de richting afgeweken moet worden. Daarvoor zijn wij er als therapeut om u te ondersteunen bij het proces. Het proces is zeer persoonlijk en het kan dus zijn dat u een week voor of achter loopt. Dit is heel normaal en eerder de regel dan de uitzondering. Wij weten als fysiotherapeuten precies wanneer u klaar bent voor de volgende fase.
Eventueel afwijken van de richtlijn kunnen wij altijd onderbouwen door onze jarenlange ervaring, klinische expertise en wetenschappelijke kennis.

Hoofddoel: zonder loophulpmiddel kunnen functioneren in algemeen dagelijks leven.

Week 1

 • Controle wondgebied.
 • Leefregels en adviezen uitleggen ter voorkoming luxatie (uit de kom schieten van heup)
 • Instructie lopen met 2 krukken (aandacht op symmetrisch looppatroon) & traplopen met krukken. Op geleide van pijn en zwelling.
 • Instructies gaan liggen/zitten/opstaan
 • Zorgen dat u thuis de dagelijkse dingetjes kunt doen en zich kan redden met krukken.
 • Start oefentherapie middels schema. Huiswerkoefeningen meegeven.
  • à 10x herhalen, 3x per dag.
  • Doel: versterken heupspieren en verbeteren stabiliteit.
 • Oefeningen worden uitgevoerd in stand en zit.

Week 2

 • Controle wondgebied.
 • Huiswerkoefeningen doornemen.
 • Oefeningen uitbreiden à 15x herhalen 3x per dag.
 • Oefenschema uitbreiden en meer variaties toevoegen.
 • Controleren op correct looppatroon met krukken.
 • Buiten lopen oefenen.

Week 3

 • Controle wondgebied, hechtingen zijn verwijderd. Eventueel starten met lichte littekenmassage indien wondgebied volledig gesloten en rustig is.
 • Oefeningen herhalen, nu 20x herhalen 3x per dag.
 • Loopoefeningen toevoegen; zijwaarts en achteruit lopen.
 • Continueren aanleren correct looppatroon en traplopen.
 • Starten met het indien nodig mobiliseren heupextensie (strekking) gelijk aan goede heup.
 • Criteria voor overgang naar volgende fase:
 • Geen overmatige pijn in rust.
 • De wond moet volledig dicht zijn en niet geïrriteerd/ontstoken zijn.
 • Kunnen belasten zonder napijn in de lies of zwelling/roodheid rond de heup.

Week 4

 • Controle litteken en eventueel littekenmassage.
 • Controle beweeglijkheid heup en eventueel starten met mobiliseren.
 • Start aanleren lopen met één kruk.
 • Oefenen zijwaarts en achterwaarts lopen met één kruk.
 • In stand stabiliteitstraining van de heup uitbreiden.

Week 5 en 6

 • Controle litteken en eventueel littekenmassage.
 • Controle beweeglijkheid heup en mobiliseren.
 • Lopen over opstapjes en ongelijke ondergrond met één kruk.
 • Hometrainer starten, met duidelijke instructie voor op- en afstappen.
 • Criteria voor volgende fase: vanaf week 6
 • Correct looppatroon.
 • Beweeglijkheid heup 100°/0°/10°.
 • Stabiliteit heup goed.

Week 6 t/m 12

 • Lopen zonder krukken, met nadruk op correcte houding en lopen zonder Trendelenburg (hierbij zakt de aangedane heup in als u op het been staat) of Duchenne (hierbij zwaait de romp richting het standbeen tijdens het lopen).

  à Trendelenburg

à Duchenne

 • Kracht heupspieren verbeteren.
 • Stabiliteit heup verbeteren.
 • Lopen op ongelijke ondergrond en met opstapjes. Uitbreiden oefenschema eventueel met trapje of trampoline.
 • Starten met sport specifieke training wanneer mogelijk.
 • Balans/evenwichtsoefeningen.

Na 12 weken

 • Auto rijden, fietsen en zwemmen.
 • Oefentherapie optimaliseren gericht op volledig hervatten van alle activiteiten die u wenst.

Fysiotherapie advies bij een nieuwe heup om de eerste 6 weken zo goed mogelijk door te komen:

Fysiotherapie Zwanenburg heeft een aantal adviezen op een rijtje gezet wat kan helpen om de eerste 6 weken zo goed mogelijk door te komen.

 • U mag de gecementeerde heupprothese volledig (100%) belasten maar gebruik krukken ter ondersteuning de eerste 6 weken i.v.m. het herstel van de omliggende weefsels.
 • Bij een ongecementeerde heupprothese mag u de eerste 6 weken maar 50% belasten. Dit omdat het 6 weken duurt voordat de prothese die in het bovenbeen bot zit goed is vastgegroeid.
 • Probeer bukken voorbij 90 graden in de heup te vermijden. Maak gebruik van hulpmiddelen zoals een doucheborstel, stoffer en blik met lange steel, lange schoenlepel en knijper. Vraag hulp bij schoenen en sokken aandoen.
 • Zit op een stabiele hoge stoel. Lage stoelen, banken en auto’s dienen vermeden te worden. Je maakt daarbij te veel buiging in de heup
 • Vermijd langdurig staan en lopen. Loop elk uur ongeveer 5 minuten.
 • Draag stevige schoenen, liefst geen slippers/instappers i.v.m. valgevaar.
 • Verwijder losliggende snoeren, vloerkleedjes en anderen voorwerpen waarover u zou kunnen struikelen.
 • Slaap het liefst op de rug, zodat de heup goed gestrekt ligt. Bij slapen op de zij moet u een kussen tussen de knieën plaatsen, zodat het uit de kom schieten van de heup wordt voorkomen.
 • Draai niet over het geopereerde been i.v.m. het gevaar voor uit de kom schieten van de heup.
 • In de 16 weken (verzekeringstechnisch) mag u niet autorijden. Om weer te mogen autorijden moet u het been volledig kunnen vertrouwen.
 • Alcohol en roken hebben een negatieve invloed op het herstelproces.
 • Gezond eten heeft positief effect op het herstel process. Eet genoeg groentes, noten, zaden, vlees en vis. Deze producten bevatten bouwstoffen die je nodig hebt om jouw heup weer te herstellen.
 • Ga de eerste twee weken niet in bad om verweking van het litteken te voorkomen. Douchen mag wel.
 • Leg een antislipmat in de douche om vallen te voorkomen.
 • Waarschuw een arts indien de wond erg gaat lekken (vocht of bloed), het wondgebied erg rood, glanzend en gezwollen wordt en u koorts krijgt hoger dan 38,5 graden Celsius. Dit kan wijzen op een infectie.
 • Geef bij de tandarts/ mondhygiëniste altijd aan dat u een prothese heeft. Dit i.v.m. toedienen van antibiotica.
 • Kleedt u zittend aan de eerste 3 maanden.
 • Pijn en extra stijfheid is vaak een aanwijzing dat u teveel doet, luister naar uw lichaam.

Fysio bij een nieuwe heup, welke vaardigheden ga je oefenen?

Twee manieren van vastzetten van de heupprothese:

Liggen:

 • De 1e 6 weken na de operatie een kussen tussen de benen leggen om deze gespreid te houden.
 • Na 6 weken mag u op de zij liggen, maar dan met een stevig en dik kussen tussen de knieën. Na 3 maanden mag dit zonder kussen.
 • De eerste 3 maanden mag u het been niet gestrekt optillen.

Zitten:

 • Bij gaan zitten op een stoel of wc geopereerde been gestrekt houden om buigen van de heup te voorkomen.
 • Bij voorkeur op een rechte stoel zitten, zo mogelijk hoog, anders ophogen met een stevig kussen. De voorkeur gaat uit naar een stoel met armleuningen.
 • Niet met over elkaar geslagen benen zitten.
 • Niet naar de zijkant buigen tijdens het zitten.
 • Bij opstaan na zitten het geopereerde been iets naar voren plaatsen

Staan:

 • Op beide benen steunen en deze iets gespreid houden
 • Nooit alleen met het bovenlichaam draaien, altijd de benen en de romp samen bewegen

Lopen:

 • De eerste 6 weken met krukken, staat verderop in protocol uitgelegd.
 • Draaien altijd over het NIET-geopereerde been

Traplopen:

 • De eerste 6 weken na de operatie houdt de patiënt met één hand de trapleuning vast en neemt in de andere hand de beide krukken
 • Bij trap op lopen wordt als eerste het NIET-geopereerde been op de volgende trede geplaatst, hierna wordt het geopereerde been samen met de kruk erbij geplaatst.
 • Bij trap af lopen wordt als eerste het geopereerde been samen met de kruk één trede lager geplaatst, hierna wordt het NIET-geopereerde been erbij geplaatst

 

Nieuwe heup ervaringen verteld door een van onze patiënten

 

De ervaring van een nieuwe heup vershilt per persoon. Maar wij kunnen over het algemeen zeggen dat iedereen die een nieuwe heup heeft blij is dat de pijn die zij hadden weg is. Dit geld voor 99% van de gevallen. Hoe goed de heup functioneerd varieerd wel heel erg en hangt van veel factoren af. In het meest gunstige geval kun je alles weer en ook weer sporten zoals voetballen.
Wij hebben in de laatste 10 jaar nu zon 300 mensen gerevalideerd met een nieuwe heup. In globale lijn kunnen zijn de meeste mensen vrijwel gelijk in snelheid van revalidatie en resultaat maar je hebt er altijd uitschieters bij. Dit kan positief zijn maar helaas ook negatief.
Het is goed om te weten dat er mensen zijn die totaal geen verschil voelen met vroeger en alles kunnen en er is een kleine groep die minder goed functioneerd dan voorheen.
We kunnen hier niet te veel over bespreken want dit verschil in resultaat en ervaringen van mensen hangt af van vele factoren.
Is uw gezondheid goed wanneer u de operatie in gaat dan is de kans een stuk groter dat het eindresultaat goed word.
Bent u niet gezond, rookt u, heeft u overgewicht, doet u niet goed uw oefeningen, zit er iets tegen in de operatie en/of komen er complicaties bij de nieuwe heup zijn dit allemaal factoren die uw resultaat en ervaring negatief zullen beinvloeden.

Hier leest u een beschrijving van de ervaring van een patiënt van ons. Hij verteld in dit verhaal van het begin tot het eind wat hij heeft gedaan en hoe hij het gehele traject heeft ervaren.

 

Ervaring van de revalidatie van een nieuwe heup, “laten we hem Patiënt X” noemen:

In de eerste behandeling is ruim de tijd genomen om door te nemen wat mij de komende tijd te wachten stond en wat het plan van aanpak is om weer zo snel mogelijk op de been te zijn na de operatie. Ik had een hoop onzekerheid en was een beetje angstig voor de operatie, maar doordat ik al mijn vragen kon stellen en de ervaren therapeut mij duidelijk en rustig over alles, zelf over dingen waar ik zelf niet op was gekomen geïnformeerd heeft ging ik de operatie met een gerust gevoel in. Alle besproken informatie kreeg ik op papier mee, zodat ik deze thuis kon teruglezen.

De weken voor de operatie hebben we vooral spieren behandeld die gespannen waren en allerlei oefeningen gedaan om de kracht en stabilieit te verbeteren. “Hoe sterker je de operatie in gaat hoe sneller je hersteld” zei de therapeut. Ik kreeg de opdracht om thuis meerdere keren per dag oefeningen te doen. De oefeningen waren uitdagend en gevarieerd, waardoor het leuk bleef om deze te doen. Ik heb dit ongeveer 2 maanden gedaan 2-3 keer per week.  

Vervolgens ging wij oefenen met krukken lopen. Wij oefenden niet alleen het lopen zelf, maar ook over op en af stapjes en traplopen. Daarna gingen wij bij mij thuis doornemen waar mogelijke val gevaren op de loer lagen en hoe ik mij thuis het beste kon voortbewegen. Wij oefenden het opstaan uit de stoel, het opstaan en gaan liggen in bed en het in en uitstappen van de douche.

Dankzij deze goede voorbereiding ging ik met vol vertrouwen de operatie tegemoet. In het ziekenhuis waren zij onder de indruk van hoeveel ik al wist en mede daardoor mocht ik vrij snel weer naar huis.

Het had enorm geholpen dat ik al wist hoe ik alles thuis moest doen, dat ik weinig hulp nodig had van mijn partner. Ik wilde graag zoveel mogelijk zelf blijven doen.

De volgende ochtend kwam de therapeut even langs om te checken of alles goed ging en had nog een kleine aanpassing op de manier waarop ik zat.

De eerste twee weken kwam de therpeut 3 keer per week aan huis om de wond en het vocht in mijn been te controleren. Wij ging meteen oefeningen doen die ik thuis goed kon uitvoeren en ik kreeg de opdracht elk uur een kort stukje lopen. Doordat ik vooraf zo goed over alles was geïnformeerd maakte ik mij geen zorgen over kleine pijntjes die ik soms even voelde of de zwelling in mijn been. Doordat ik zoveel had geoefend met krukken lopen ging dat heel makkelijk en durfde ik al stukjes buiten over straat te lopen met mijn partner samen. Als ik dit niet vooraf had geoefend had ik dit zeker niet gedurft.

De weken gingen voorbij waarin de wond mooi geneesde en de bewegelijkheid, kracht en stabiliteit langzaam maar zeker weer toenam in mijn been en heup. Ik ging 3 keer per week naar de praktijk waar de bewegelijkheid werd vergroot en ik veel oefeningen moest doen voor het verbeteren van  kracht en stabiliteit in mijn benen. Na 4 weken mocht ik met 1 kruk gaan lopen en was ik intussen geroutineerd geworden in mijn oefeningen. Doordat de therapeut om de twee weken andere oefeningen met mij doornam en als opdracht mee gaf bleef ik vooruitgaan. Ik werd steeds sterker en stabieler in mijn heup en ik kon weer soepel lopen en alle stijfheid verdween.

Na 6 weken mocht ook mijn andere kruk weg en werd er naast de oefeningen die ik moest blijven doen ook veel aandacht besteed aan mijn manier van lopen en ook een constant onderhoud van spieren die gespannen aan voelde. Met veel oefenen op de loopband op de praktijk en ook loop oefeningen voor thuis liep ik al snel weer als de oude. Ik was vooral erg blij dat ik weer kon lopen zonder pijn in mijn lies of lage rug. Het opstaan uit de stoel deed geen pijn meer en ik kon weer langer stukken lopen zonder problemen.

Ik ben erg blij met de manier waarop ik ben behandelt en zou het iedereen aanraden om je zo goed te laten informeren en begeleiden voor zo’n operatie.

Patiënt X

Dit is een verslag van hoe een traject er kan zien. Het geeft een globaal beeld van hoe het er in de meeste gevallen aan toe gaat. Belangrijk is wel dat iedereen uniek is en daarmee ook het herstel.

Wilt u na het lezen van dit verslag nog vragen stellen dan kunt u ons whatsappen of mailen naar info@evolutionfysiotherapie.nl

Translate »